Ajax , geride kalan 2005-2006 yıllarında en çok kullanılan teknikti. Bu dil başlı başına bir dil olarak görülebilir fakat aslında XML ve Javascript dillerinin yanı sıra tarayıcıda hazır olan XmlHttpRequest ‘in karışımıyla ortaya çıkmıştır. Dünyaca ünlü şirketler bu dili kullanmaya ve alt yapılarını bu dille hazırlamaya başlayınca da haliyle birçok yazılım geliştiricisi ajax‘a yöneldi. AJAX ifadesi, Asynchronous JavaScript And XML kelimelerinin ilk harflerinden oluşmuştur. Bu terimi ise ilk kez kullanan kişi 2005 yılında “Jesse James Garrett“tir.
İçerik Haritası
Ajax Neden Kullanılmalı ?
Ajax’ı neden kullanmalıyız ? sorusunun cevabı aslında kullanıcının isteklerinde mevcuttur. Bu dil sayesinde her zaman aradığı bilgiye hızlı ve doğrudan ulaşmak isteyen kullanıcıyı tatmin edebilirsiniz. Gereksiz sayfa ve ortam yüklemeleriyle uğraşmazsınız. Web sayfanızı en etkileşimli ve kullanışlı hale getirmenize yarar.
Ajax Kullanmanın Avantajları
Öncelikle ilk avantajı bu dili öğrenmek için sıfırdan başlamayacak olmamızdır. Bu dili öğrenmek isteyen birisi zaten bir web geliştiricisi olduğu için HTML ,JAVASCRİPT,CSS gibi dillere hakimdir diyebiliriz. Bu bakımdan sıfırdan bir dil yerine bilgilerinizin üzerine koyarak bu dili kavrayabilirsiniz. Birkaç madde ile avantajlara bakalım.
- Fazla zaman harcamadan öğrendiklerinizin üzerine katarak bu dili öğrenebilir ve geliştirebilirsiniz.
- Uygulamalarda hız sağlar ve gereksiz sayfa yüklenmesini önler.
- Bu uygulama sayesinde web uygulamaları masaüstü uygulamalarına daha yaklaşmıştır. Web uygulamanızda gezinen bir ziyaretçi sanki masaüstü uygulaması kullanıyormuş gibi zannedebilir.
- Bant genişliğini saniye başı aktarılan bit sayısı olarak ifade edebiliriz. Bu bağlamda eğer kullanıcı sayfayı yenilerse gittikçe bant genişliğiniz azalacaktır. Bu durumda bu azalmayı en aza indirmeniz gerekir. Ajax ile ek ücret ödemeden ve hosting firmanızda iletişime bile geçmeden hızlı bir web uygulaması geliştirebilirsiniz. Bant genişliğinden de iyi derecede kar sağlamış olacaksınız.
Ajax’ın Dezavantajları
Hemen her dil ve uygulama gibi ajax‘ın da dezavantajları da mevcuttur. Son zamanlarda bu hatalar ve dezavantajlar en aza indirgense de yine bazı kötü yanları mevcut. Bunlara ilk örneği ileri ve geri butonu ile verebiliriz. Normal windows ile ileri ya da geri butonuna tıkladığımızda bu işlem sorunsuz gerçekleşir fakat ajax ile bir sayfaya veri yüklemiş iseniz ya da işlem yapmışsanız bu sayfa geriye yüklenemiyor.
Yine diğer bir hatası ise javascript ile ilgili. Bir yazılımcı olarak kodladığınız dilin kullanıcıya yansıması sağlıklı bir durum değil.Böyle bir durumda tarayıcının yapması gereken işlevlerde artacaktır. Eğer kullanıcı zaten ağır bir pc kullanıyorsa daha da yavaş hale gelecektir.
Önemli bir dezavantajı daha var ki o da ajax ile kodlanan içeriklerin arama motorlarında çıkmaması. Eğer ajax ile bir uygulama geliştiriyorsanız bu içerik google ,yahoo gibi arama motorlarında indekslenmezler. Bu aslında iyi bir durum gibi de görülebilir zira kullanıcı için önem arz eden bilgilerin görünmemesi iyi bir durum. Bu bağlamda ciddi bir dezavantaj da var avantaj da…
Ajax Kullanan Servis ve Firmalar
Ajax , başta google olmak üzere pek çok firmanın yazılımında mevcuttur. Yahoo gibi ikincil arama motorları da ajax’ı kullanmaktadır. Bir çok üst düzey firma bu dili kullanmaktadır hatta iyi bir örnek verecek olursak sıralamada ikinci sırada yer alan youtube‘de kullanıyor ajax’ı.