Günümüzde en popüler kütüphanelerden bir tanesi olan bootstrap her türlü sitenin tasarımında kullanılmaya başlandı. Öğrenmek o kadar da zor olmasa da biraz karışık olan yapısı soğutabiliyor. Biraz ne olduğuna bakalım ve yavaşça derine inelim.
Bir html site tasarlamak için sayfalarca css kodu yazmanız gerekmediğini düşünün. Hatta bir satır bile kod yazmayacaksınız html dahil. Bootstrap kütüphanesini indirdiğiniz taktirde tek işiniz Copy&Paste olacak. Kütüphanede başlık etiketlerinden slider’a kadar her şey mevcut. Yazı fontları ve bileşenleri kullanıcı için mükemmel imkanlar sunmakta. Sitenize koyacağınız icon’dan footer bölümünüze kadar bir sürü özellik vardır. Son yazılarınızı listelemek için list özelliği ve altı farklı buton özelliği…
Öncelikle sıfırdan bir tasarım yapacağımızı varsayalım ve başlayalım. Öncelikle getbootstrap.com adresine gidin ve download bootstrap diyip kütüphane dosyalarını indirin. İnen .zip dosyasında yer alan css,js,fonts klasörlerini yeni bir klasöre atıp istediğiniz bir ismi verin. Bu klasörün içine .html uzantılı bir dosya açın ve içerisinde indirmeyi yaptığınız sayfada yer alan temel kodları yapıştırın. Önümüze Hello World! başlıklı bir yazı gelecektir. Bu yazıyı görürsek gerisi kolay. Artık bootstrap ile çalışmaya başladık. Şimdi sitemizde menü kısmında yer alan Components’ tıklayın ve özellikleri kullanmaya başlayın.
Burada sağ kısımı biraz incelerseniz geriye sadece kopyalama ve yapıştırma işi kalacaktır. Biraz kurcalayıp sitemize dahil edelim. İleride çok iyi kavramış ve kolay bir şekilde admin paneli tasarımı bile yapabilecek hale geleceğiz. Tabi ki öğrenme azmi burada önemli bir yere sahip.
Bu yazımda sadece kurulumundan ve giriş temalı kullanımından bahsettim. Bir sonraki yazıda ise satır ve sütun oluşturma , temel yapısı ve editlemeden de bahsedeceğim. Şimdilik biraz anlamaya ve tanımaya başlasak iyi olur.