jQuery ile yapılacak form gönderme işlemlerinde bu inputların , checkbox’ların ,radiobutton’ların ya da select’lerin temizlenmesi gerekiyor. Ki aynı değerler tekrar gönderilmesin ve yeni kayıt , yeni ekleme işlemi daha sağlıklı bir şekilde yapılsın. Kullanım için hamallık yapıp tek tek silmek yerine elimizde bir adet fonksiyon olacak. FormSifirla fonksiyonu sayesinde , input:text, input:password, input:file, select, textarea gibi form elemanlarının value değerlerinin boşa eşitleyebilir ; input:radio, input:checkbox gibi değerlerin ise checked alanlarını ve selected alanlarını varsayılan ayara çevirebiliriz. Böylece formdaki bütün elemanları sıfırlamış oluruz. Fonksiyona ve kullanımına gelelim.
function FormSifirla($form) { $form.find('input:text, input:password, input:file, select, textarea').val(''); $form.find('input:radio, input:checkbox').removeAttr('checked').removeAttr('selected'); }
Bunu kullanmak için de ayrı iki yöntem var. Form id’si ve form adı ile sıfırlama adında iki seçenek var. Yani formumuza bir name değeri vermişsek ya da bir id değeri vermişsek işlemlerimizi buna göre yaparız. Ben formuma bir id değeri vermiştim ve değeri de form’du. Buna göre kullanımını bir örnek ile göstereyim.
$(function(){ $("#button").click(function(){ var degerler = $("#form").serialize(); $.ajax({ type:"POST", url:"islem.php", data:degerler, success:function(cevap){ if(cevap == 'ok'){ $(".hehe").html("Başarıyla Kaydedildi"); FormSifirla($('#form'));//değerler sıfırlandı }else{ $(".hehe").html("Başarısız"); } } }); }); });
Yukarıdaki örnekte bir form gönderme işlemi yapılmakta.Eğer success fonksiyonundan dönen değer başarılı ise ekleme yapılıyor ve ekleme yapıldıysa formdaki textboxların içleri boşaltılıyor. Böylece bütün değerler sıfırlanabilir. jquery ile form elemanlarını sıfırlama bu kadardı.İyi çalışmalar.