Kullanışlı Css Framework’leri

Tasarımcılar , tasarım yapmayı seven insanlar için büyük önem taşına frameworklerden biraz bahsedelim. Css frameworkler tasarımcılara daha karmaşık bir yapıdan ziyade daha düzenli ve profesyonel projeler meydana getirmelerine olanak sağlıyor. Elinizle oturup baştan bir site tasarlamak bazıları için daha kolay gelebilir fakat frameworkler tarayıcı , düzen ve tasarım açısından aldığınız işi kusursuz teslim etmenize veya kendi projelerinizi kusursuz yapmanıza olanak sağlıyor. Sizler içi kullanışlı ve en iyi css kütüphanelerini listeledim. Öncelikle bahsettiğim gibi neden oturup sıfırdan yazmak yerine bu frameworkleri kullanmamız gerektiğine biraz değineyim.

Css framework kullanmanız yararlarından birkaçı

  • Layout (Düzen): Önceden oluşturulmuş olan Layout’lar ile düzenli bir yapıda projelerinizi geliştirebilir ve Grid sisteme uygulayabilirsiniz.
  • Browser Reset (Tarayıcı Sıfırlama): CSS Framework’ler ile tasarımcıların en büyük derdi olan tarayıcı farklılıklarını ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Design (Tasarım): Bir Framework, içerdiği etkin renk düzeni, font seçenekleri, formlar, bileşenler vb. etkenlerden dolayı çok daha güzel bir tasarıma sahip projeler geliştirmenizi sağlar.

Burada benim hangi framework’ü kullandığımı soracak olursanız elbette bootstrap derim. Tasarımını ve tarayıcı uyumluluğunu , javascript özelliklerini kısacası her şeyini beğeniyorum ve bence en iyi framework de o. Zaman geçtikçe de güncellemesi devam ediyor.

Bootstrap

bootstrap-css-framework

Bootstrap , 12’li grid sistemi ile kullanıcılarının kusursuz tasarımlar yapmasına olanak sağlamakta. Twitter tarafından geliştirildi ve gerek form elemanları gerekse javascript kütüphanesi ile ihtiyacınız olan her şeyi hizmetinize sunuyor. Şuanda kullanılan kütüphanelerden en iyisidir ve harikulade yapısının yanı sıra tarayıcı sorunlarını da ortadan kaldırmıştır. Yaygın kullanımının hakkını verecek kadar düzenli ve tasarım harikaları yaratan kod yapısına sahiptir.Yeni başlayacaksanız bundan başlamanızı tavsiye ederim.

960 Grid System

960-grid-system

İsmini web sayfalarında sıkça kullanılan 960 piksel uzunluğundan almış ve kullanıcılarına bu ölçü bazında tasarımlar yapmayı hedeflemiş sağlam bir framework’tür.12 ve 16’lık kolon sistemini kullanmaktadır. Oldukça düşük boyutta bir css kütüphanesi olduğu için hızlı bir framework arayanlar için hiç de fena değil. Bootstrap’dan sonra tavsiye edebileceğim bir css frameworktür.

YAML

Adını Yer “Another Multicolomn Layout” kelimesinden alan ve oldukça esnek bir yapıya sahip olan YAML yukarıda bahsettiklerimden farklı olarak ücretli şekilde kullanılmaktadır. Sabit ve elastik grid yapısını kullanıcılarına sunmaktadır. Başarılı bir ajax oluşturucusu olan YAML ‘ı kullanmak için Yahoo’dan bi lisans satın almanız gerekmektedir. Oldukça başarılı bir css framework’tür.

Bu üç framework’e ek olarak da Gridiculos ve Yahoo YUI Grids CSS framework’leri de mevcuttur. Benim tavsiye edeceklerim yukarıdaki 3 adet kütüphanedir. İyi bir tasarım için framework kullanmamız gerektiğini unutmayalım. Elbette bunları kullanmadan da tasarım yapmak mümkün fakat sağlanılan kolaylıklar ve uyumluluklar oldukça cazip.

AuthorHarun ALP

Bu adam , bilgi sahibi olduğu konularda makalelerini daha bilgilendirici hale getirip görseller ile süslüyor ve seo uyumlu makaleler ortaya çıkarıyor. Güncel webmaster konularını işlemekten keyif alıyor ve genelde her makale aslında bir sorunun çözümü niteliğinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir