Bu eklentiyi kullanma sebebimi ilk olarak belirtmek istiyorum. Bazı hosting firmaları bildiğiniz üzere mail gönderimini siz talep etmediğiniz sürece ilk başta pasif bırakıyor. Yani eğer sitenizde aktif olarak müşteri yorumları gelmeyecekse ve statik bir site ise (genelde bu durum tam tersi) mail bölümünü aktif etmenize gerek kalmıyor. Ancak günümüzde bir blog sayfası ya da fotoğrafçılık sitesi dahi açsanız rezervasyon ,randevu , ya da müşterinin görüşlerini belirtebileceği bir alan yarattığınızda etkileşimi sağlamak adına mail aktivasyonunu sağlamanız gerekiyor. İşte burada hosting firması ile iletişime geçerek aktif hale getirmelerini istiyorsunuz. Ancak firma tarafında bitmiyor iş. Geri dönüşlerin sağlam yapılabilmesi için bir smtp hesabınız olması gerekiyor. Bu hesap üzerinden mailler bir bir kendi hesabınıza dönüşüyor.
İçerik Haritası
SMTP Mailer Eklentisi Nedir ?
Bu eklenti işte maillerin üzerinden geçip size ulaşacağı bir ağ görevi görüyor.Bu eklenti sayesinde contact form ya da farklı form eklentileri ile üyelerin gönderecekleri mesajları mail panelinizde görebiliyorsunuz. Bu eklenti için fazla ayrıntı mevcut değil. Gerekirse eğer hosting firmanız ile görüşerek sizin yerinize eklentiyi kurup , size ait bir mail hesabı ile bağlayarak etkileşimi sağlamalarını isteyebiliyorsunuz.
Not : Bu eklentiye alternatif birçok eklenti bulabilirsiniz. Asıl nokta size ait mail smtp kullanıcı adı ve şifrenin yanı sıra port ayarlarınızı da biliyor olmanızdır.
SMTP Mailer Ayarları
Ayarlar-> Smtp Mailer bölümüne girerek gerekli ayarları aşağıdaki gibi düzenlemeniz yeterlidir.
Buradaki ayarları yine bu makalemde belirtmiştim ama yine aşağıya yazayım.
From Email: Bu kısımda mailin kimden geldiğinin görüneceğine karar veriyoruz. Buraya facebook bile yazsak mail gittiğinde [email protected] tarafından gelmiş gibi görünür.
From Name: Bu kısma ise mailin gideceği kişide görünmesini istediğimiz ismi yazıyoruz.
SMTP Host: Buraya SMTP host adresinizi yazmalısınız.Genelde bu adrese mail.siteadiniz.com yazılır ama dilerseniz SMTP host için gmail,outlook,yahoo ve yandex gibi SMTP servislerini de kullanabilirsiniz. Hem güvenlidirler hem de sunucu için yük olmaz , trafik yapmaz.
SMTP Port: Buraya SMTP adresinizin port değerini yazınız.
Encryption: Bu kısım kullanacağımız SMTP sağlayıcısına göre SSL veya TLS seçeneklerinden birini olacaktır.
Username ve Password: Bu kısımları SMTP sağlayıcınıza ait adresinizi ve şifrenizi gireceksiniz. Kendi sunucunuz üzerinden gönderiyorsanız şayet (mail.harunalp.com) kendi kullanıcı adınızı ve şifrenizi , gmail ,outlook gibi servisleri kullanıyorsanız oraya ait kullanıcı adı ve şifrenizi gireceksiniz. Tavsiye olarak bu servisleri kullanmanız gerektiğini de duymuşsunuzdur.
Belirttiğim gibi size ait bir smtp username ve password olması gerekli. Şimdi aşağıdaki gibi bir deneme epostası göndererek test edebilirsiniz.
Artık SMTP Mailer eklentisi sayesinde form bilgileri üyeler tarafından başarılı bir şekilde sizin belirlediğiniz mail hesabına düşecektir. Eğer kendinize ait bir smtp hesabı yerine google ,yahoo , yandex gibi mail sunucularını kullanmak isterseniz port bilgileri ile birlikte WordPress SMTP Mail Gönderme Sorunu başlıklı makalemde detayları bulabilirsiniz.
yaw arkadaş emeğine sağlık.. Onca alakasız saçma sapan anlatımlardan sonra ilaç gibi geldi. Çok güzel anlatmışsın. Tamam kabul ediyorum, çok acemiyim ama zaten iş acemiye anlatabilmekte. Bilen zaten biliyo değilmi. Tekrar teşekkür ediyorum.
Rica ederim, iyi çalışmalar 🙂
merhaba öncelikle wordpress contact form eklentisi kullanarak hosting mailini kullanmak istiyorum bunun kuurlumu nasıl yapılıyor acaba
dostum ek bir kurulum gerekmiyor. İki eklentiyi de etkin hale getirip ayarlarını makalede gösterdiğim gibi yapman yeterli. contact form üzerinden mail’lerin düşeceği kendi mail adresini yazıyorsun bu bir mail hosting hesabı da olabilir. Bu eklenti sadece contact form’dan sana gelecek mail’in arasında bir bağlantı. Makalede bahsettiğim gibi kendi mail bilgilerini girip ayarları yapman yeterli. Yanlış anladıysam mail üzerinden iletişime geçebilirsin 🙂