Web Tasarım İlkeleri

Bir web sitesinin standartlarını yükseltmek ve kullanıcıyı tatmin edecek bir sayfa oluşturmak için yapmamız gerekenleri web tasarımın ilkeleri olarak tanımlayabiliriz. Sitenin tasarımında önce veya tasarımdan sonra yapılacak çalışmalar ile sitenin işlevselliğini ve prestijini iyileştirebilir ,böylece kullanıcıyı sitenizden memnun bir şekilde ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Bu web tasarım ilkeleri elbette bir iki adet olacak değil. Kendinizce bahsettiklerimin dışına bir şeyler de düşünüp uygulayabilirsiniz. Sitenin içeriğine, görünümüne , sektörüne göre bazı farklılıklar elbette olabilir. Şimdi bu web tasarımın ilkelerine bir bakalım.

İçerik

Bir web sitesi elbette içeriksiz oluşamaz. İçerikten kasıt elbette resimler ve yazılardır. Kullanıcıyı bilgilendirmek için içeriği özgün ve doğru tutmalısınız. Yoğun içerik gözüksün diye sayfanıza yanlış bilgiler koymamalısınız. Web sayfasında fazla içerik bulundurmanın katkısına bakacak olursak en yakın örneğini seo verebilir. Sayfaların her biri en az 250 kelimeden oluşan bir web sayfanız var ise google de çıkmanız içten bile değil. Kullanıcıya istediği bilgiyi verip onu tatmin edebilir ve sitenizde keywords çalışmasını da düzgün yaparsanız kaliteli bir siteye sahip olacaksınız. Site daha yapılmadan önce sitenin içeriğini düşünmeniz lazım. Sadece görsel içerikli bir web sayfası blog temalı bir şablonda fazlasıyla sırıtacak ve böylece kullanıcı kaybedeceksiniz.

Tasarım

Web sitesinin tasarımı burada en büyük rollerden birini oynuyor. Siteye girer girmez çirkin bir tasarım gören kullanıcı sitenizi hemen terk edebilir hatta bir daha da girmek istemeyebilir. Sitenin tasarımında renk uyumundan , bileşenlerin konumuna kadar birçok etken mevcuttur. Kurumsal bir firma için sırıtacak renkler kullanmak saçma olabileceği gibi bir blog sayfası için de slayt içerikli ve görsele dayalı bir tasarım kötü izlenim bırakacaktır.  Kullanıcı siteye girdikten yalnızca birkaç saniye sonra makalenizi okumaya  ya da okumamaya karar verdiği için tasarıma fazla dikkat etmelisiniz. Örnek olarak sitenizde üstte bir menü yoksa veya en önemlisi tabi ki logonuz yok ise o kullanıcıyı sitede tutma şansınız da yok demektir. Unutmayın kullanıcı ister istemez tasarıma  göz attıktan sonra makalenizi okuyacaktır.

Web sayfasının işlevi ve kullanılabilirliği

Tasarımdan ve içerikten bu kadar bahsetmişken en önemlilerinden olan kullanılabilirliği de atlamamak lazım elbette. Bir kullanıcı siteye girdikten sonra o sitenin tasarımına ne kadar dikkat ediyorsa işlevselliğine de dikkat edecektir. Binlerce yazınız var ve bu sayfada bir arama motorunuz yok ise o kullanıcıyı unutun derim zira site haritası olmayan birçok site de günümüzde kaliteli olarak sayılamaz. Yine önemli bir faktör de tasarımda aşırıya kaçmamaktır. Bir menünün güzel görünmesinden daha çok kullanılabilirliği önemlidir. Web  sayfasında yer alan yazılar okunaklı değil ise ne yapsın kullanıcı güzel fontu öyle değil mi ama. İşlevsellik ve kullanılabilirlik için birkaç madde daha daha detaya inmemizi sağlayacaktır.

  1. Sitenizin açılma hızı çok önemlidir. Eğer hiç seo analizi yaptırdıysanız orada 5 saniyelik bir limit göreceksiniz. Zira 5 saniye değil de daha fazla ise bu süre tavsiyem 7 saniyeyi geçmemelidir.  Eğer kullanıcının sayfanızı 20 saniye gibi uzun bir süre bekleyeceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ancak çok önemli bir işlem sırasında bu yavaşlık söz konusu olabilir. Bu sorunun önüne geçmek adına mümkün oldukça dosya boyutunuzu da az tutmalısınız.
  2. Sitenize yüzlerce ya da binlerce yazı var ise bu sayfaya bir site içi arama motoru elbette lazım. Kullanıcı aradığını bulmak için sabretmez unutmayın.  En hızlı şekilde aradığını bulamazsa sitenizde fazla kalması çok düşük ihtimal.
  3. Tüm alt sayfalarda anasayfa için bir bağlantı linki bulunmalı veya logo’ya bu anasayfa linkini verebilirsiniz.
  4. Kullanıcı sorunlarını veya düşüncelerini paylaşabilmek adına bir iletişim sayfası arar. Bunu sağlamak adına bir iletişim sayfası yapabilir veya makaleleriniz altına yorum alanı ayırabilirsiniz.
  5. Kelime sayısı fazla olan bir sayfa olabileceği için bu ihtimali göz önünde bulundurarak yukarı çık butonu koyabilirsiniz. Kullanıcı kaydırma çubuğu ile uğraşmak istemeyebilir ve haliyle sitenizi terk edebilir.
  6. Menüleriniz sizin gözünüze güzel gelebilir fakat kullanıcı için işlevselliği büyük önem taşır. Unutmayın menüler kullanıcının işini kolaylaştırmak için vardır ve haliyle menüyü oldukça basit ve kullanılabilir tutmalısınız.
  7. Renk uyumuna dikkat etmelisiniz. Sırıtan renkleri sitenizde kullanmamalısınız. Biraz renk tonları ile ilgili alıştırma yapmalı ve hangi sektörde siteniz var ise ona göre uyarlamalısınız.
  8. Font seçimi ve  yazıların okunaklı olması çok önemlidir. Kullanıcı gözünü yoran yazı rengi ve fontunu okumak ile uğraşmayacaktır.

Biçim

Biçim unsuru da yine önemlidir ve tasarım-içerik bütünleşmesini ifade etmektedir. Renk düzeni ve okunabilirlik biçim düzeni için oldukça önemlidir. Renk düzeni ve okunabilirliğe bir bakalım.

Renk düzeni: Sitenin renkleri içerik ile uyumlu olmalıdır. Arka plana eğer koyu bir renk verecekseniz sitenizdeki normal renkler de sırıtacak renkler olmamalıdır. Olabildiğince sakin ve kullanıcının gözünü yormayacak renkler kullanılmalıdır. Sayfalar arası geçişte kesinlikle arka plan değişikliği yapmayın. Bu kullanıcı kaybından başka bir şey değildir. Biraz sektöre göre renk uyumluluğunu araştırırsanız bu konuda iyi adımlar atabilirsiniz.

Okunabilirlik: Okunabilirlik özellikle blog sayfalarında çok önemlidir. Seçilen font ve yazı rengi önemli olduğu gibi yazının büyüklüğü de  önemlidir. Günümüzde çok tercih edilen Open-Sans fontunu kullanmanızı tavsiye ederim. Yazı boyutu belirlerken de 12px-14px oldukça uygundur zira tekil yani 11px ve 13px gibi  yazı boyutlarını tercih etmemelisiniz. İçeriğin hizalama biçimi de önemlidir. Sola veya iki yana yaslı olarak kullanabilirsiniz fakat uzun yazılarda ortalama sakın yapmayın.

Uzun bir yazınız var ise onu resim ile süsleyin. Kullanıcı bir süre sonra okumaktan sıkılacaktır fakat birkaç konuyu anlatan resim onu biraz daha sitede tutabilir , yazıyı sonuna kadar okumasını sağlayabilir. Paragraf uzunluklarını ise kısa tutmalısınız. Bir paragrafta 200 ve üzeri kelime barındırmak kullanıcı kaybettirecektir.

Güncellik Önemlidir

Sitenizin güncel alt yapı teknolojilerine sahip olması gerekir. Alt yapıdan kasıt elbette HTML-CSS ikilisidir. Web sitesinin temelini bu teknolojiler ile oluşturmak yerine HTML5-CSS3 gibi yeni teknolojiler kullanılmalıdır. Gerekirse bootstrap veya mobirise gibi hazır kütüphaneler kullanılmalıdır. Sitenizin alt (footer) kısmını da düzenlerken yazının güncelliğine yer verin. Her sene bu kısmı düzenleyebilir ve güncel olduğunu kullanıcıya aktarabilirsiniz.

Uygunluk ve Güvenilirlik

Sitenizin domainini internet ortamına uygun olmalıdır. İçeriğe uygun bir domain ismi seçilmelidir ve bu isimin çok uzun olmamasına dikkat edilmelidir. Bu unsura dikkat etmezseniz sitenizin ismi akılda kalıcı olmaz. Uygunluk önemli olduğu gibi güvenilirlik de önemlidir. Sitenizde asla yanlış bilgi kullanmamalı , imla hatası yapmamalı ve kopya yazı barındırmamalısınız. Eğer kullanıcı sitedeki bilgiye güvenmez ise onu sayfada tutmak zor olacaktır.

Uyumluluğun Önemi

Web sitesinin her tarayıcıda sorunsuz olarak çalışması gerekir. Artık eskisi gibi internet explorer pek kullanılmadığı için veya gelişmişi kullanıldığı için ona göre uyumluluk ayarı yapılmalıdır. Örnek olarka IE9 yerine IE10 kullanılmadır. Tarayıcı uyumluluğunun yanı sıra responsive olması da önemlidir. Yani mobil uyumluluk. Sadece masaüstü görünüme sahip bir web sitesi kullanıcıyı pek memnun edemez. Gerek tablet gerekse mobil için özel tasarım yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Özel media query’ler kullanmanız ise benden size nacizane tavsiyedir.

Web sitesinin temel ilkeleri böyleydi. Bu kurallara uyulduğu sürece kaliteli bir web sayfası meydana gelecektir. Kullanıcı gözünde güvenli , hızlı , kullanışlı bir web sitesi olmak size kazanç sağlayacaktır elbette. Bunu da adsense ile yapabilirsiniz.

AuthorHarun ALP

Bu adam , bilgi sahibi olduğu konularda makalelerini daha bilgilendirici hale getirip görseller ile süslüyor ve seo uyumlu makaleler ortaya çıkarıyor. Güncel webmaster konularını işlemekten keyif alıyor ve genelde her makale aslında bir sorunun çözümü niteliğinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir