WordPress günümüzde birçok alanda web sitesi kurucuları ve müşterileri için kolaylık sağlamakta.Kabul edelim ki gerek müşteriler gerek geliştiriciler bazı sitelerde çoklu dil desteği ihtiyacı olduğunu düşünebiliyorlar. WordPress bize bu noktada Polylang WordPress çoklu dil desteği eklentisi sunmakta. Birçok dilde yayın yapabilmek ve hizmet vermek önemlidir ve bu noktada bize Polylang eklentisi fazlasıyla yardımcı olacaktır.
WordPress Polylang eklentisi, günümüzde free versiyonu da olan en iyi çoklu dil desteği eklentisidir. Kullanıcı sayısı 200 bini aşkın olan eklentinin puan durumu ise 4,5 olarak belirlenmiş. Oldukça tercih edilen ve sevilen wordpress çoklu dil desteği eklentisini beraber kurup aktifleştirelim şimdi.
İlk olarak eklentiyi kurmamız gerekiyor doğal olarak. İsterseniz wordpress.org adresinden indirip ana dizine atın isterseniz panelden Eklentiler -> Yeni Ekle bölümünden aratın. Eklentinin hemen yanındaki Hemen Yükle butonuna basalım ve etkinleştirelim.
Eklentiyi etkinleştirip ayarlar sayfasına gittiğimizde bizden bir varsayılan dil istediğini görüyoruz.Burayı sitenizin açılışta görünmesini istediğiniz dil olarak aktif edin. Ardından kaç farklı dil kullanacaksanız dil ekleme bölümünden ekleyebiliyorsunuz. Bir de Türkçe dilinin sıralama değerini 0 olarak belirlerseniz şayet diğer diller için de bir sıralama koyabilme şansınız var. Biz Türkçe ve İngilizce olarak iki farklı dili ele alalım ve ekleyelim. Daha sonra Dil seç kısmından yeni bir dili seçip eklemeniz oldukça basit bir işlem.
Yukarıda da görüğümüz üzere açtığımız sayfalar dilleriyle birlikte karşımızda çıkıyor. Varsayılan dil Türkçe. Üst menüde bulunan “Tüm Dilleri Göster” sekmesi aracılığıyla yalnızca Türkçe ya da İngilizce olan sayfaları listeleyebiliyoruz.Sayfalar bölümünden eklenen dilin yanında çıkan artı işareti “+” butonuna tıkladığımızda ise hangi sayfa ise onun ingilizce çevirisini yapabileceğimiz yere erişebiliyoruz.
Bu sayfada sayfa başlığı ve içeriğin çeviri işlemini tamamladıktan sonra güncelleme işlemimizi artık yapabiliriz. Sayfayı düzenle bölümünden sağ üst panelde görebileceğimiz üzere çevirisini yaptığımız cümlenin Türkçe nasıl görüneceğini belirleyebiliyoruz. Fark ettiyseniz eğer kalıcı bağlantılar bölümünde de url adresinize “/en” ibaresinin eklenmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu ibare sayfanızın ingilizce adresinin nasıl görüntüleneceğini belirtir.
Bu işlemleri de yaptıktan sonra artık bu wordpress çoklu dil desteği için bir bileşen ayarlaması yapmamız gerekiyor. Temanızın desteğine göre (örnekte header bileşeni verilmiştir) ekleyebilirsiniz. Hemen alt kısmına da bayrak şeklinde mi yoksa seçim alanı şeklinde mi görüneceğini belirtebilirsiniz.
WordPress sitenizin slogan ve başlık (title ve description) kısmını da Cümle Çevirisi bölümünden düzenledikten sonra artık WordPress çoklu dil desteği etkin hale getirmiş sayılıyoruz. Son bir adım kaldı , oda menülerin çevirilerini ayarlamak.
Artık bu aşama son ve önemli. Menümüze çoklu dil desteği katabilmemiz için iki farklı menü oluşturmamız gerekiyor. Türkçe ve İngilizce olarak adlandırıp varsayılan olarak yukarıda hangisinin görüneceğini seçmeliyiz. Sizin web sitenizde ek sayfalar ya da farklı içerikleriniz var ise temadan temaya farklılık olabileceği için çevirileri manuel bir şekilde yapmanız gerekebilir. Bütün çeviriler tamamlandığında ise WordPress Çoklu Dil Desteği aktif etmiş oluyoruz.
Özellikle şirket , satış , popüler blog sayfalarında büyük önem kazanıyor çoklu dil desteği. Kullanıcılar bir noktadan sonra global hale gelecek ve diğer ülkelerden de kullanıcılar sağlanacağı için bu çoklu dil desteği çok işimize yarayabilir. Tabi ben google çeviri ile de işimi hallederim derseniz buna da saygı duymak gerek. WordPress Çoklu dil desteği bu kadardı. İyi çalışmalar.
Yazınız için teşekkürler. Gerçekten işime yaradı. Sevgiler