Yapay zeka git gide hayatımıza girmeye başladı ve haliyle birçok yazılımcının da elinden ekmeğini alacak gibi görünüyor.Ancak bu kez DeepCode karşımızda.Bu DeepCode gibi girişimciler aslında işimizi elimizden almaktan ziyade bize bir yardımcı gibi görünüyor ilk bakışta. Kodlardaki hatalarınızı bulup sizin yerinize onları düzeltiyor. DeepCode, Zürih merkezli bir girişimdir ve temelde yaptığı iş, sizin yerinize kodlarınızdaki hataları bularak otomatik düzeltiyor. Şimdilik toplamda 3 dilde kullanıma hazır : Java, JavaScript ve Python. Bu üç dilde geliştirdiğiniz yazılımların kod parçacıklarındaki hataları DeepCode sayesinde düzeltebiliyorsunuz.
Zaten normalde bu işi yapan yazılımlar var diye düşünebilirsiniz. Bir debugger mantığında çalışıyor aslında ama onu diğer debugger programlarından ayıran en temel özelliği ise yapay zeka teknolojisinin bir ürünü olması. 250 bin programlama kuralı kapasitesindeki yapay zeka, tıpkı İngilizce’de imla denetimi yapan Grammarly gibi bir çalışma mantığına sahip. Bu kez aradaki tek fark, yapay zeka gündelik dilinizi değil, makineler için yazdığınız program kodlarının uygunluğunu denetliyor olması.
DeepCode teknolojisi nasıl çalışıyor?
Peki, Veselin Raychev, Martin Vechev ve Boris Paskalev tarafından kurulan DeepCode teknolojisi nasıl çalışıyor?Program, Github üzerinde yer alan kodlarınızı analiz edip kodlardaki olası hataları veya stabilite sorununa neden olabilecek kod satırlarını beliriyor. Hemen ardından bu kodları “clean code” dediğimiz temiz koda çevirebileceğiniz çeşitli öneri ve tavsiyelerde bulunuyor.
Projenin yönetici ve kurucu ortaklarından biri olan Paskalev: “Otomatik olarak milyonlarca repodaki kodları analiz eden ve geliştiricilerin meydana getirdiği değişiklikleri anlayan bir teknoloji geliştirdik. Bu sayede sürekli olarak veritabanımızı genişletebiliyor ve benzersiz öneriler sunabiliyoruz. Bugün itibariyle yapay zekamız 250 bin kurala hakim ve bu sayı her geçen gün katlanarak devam ediyor. Bu teknolojinin rakibi bazı şirketler yıllardır manuel kural tanımlaması yaptığından ancak 3 ila 4 bin arası kurala sahip bir veritabanıyla sektöre dahil olabiliyor.” açıklamasında bulundu.
Buradan da anlaşılacağı üzere DeepCode sıradan bir debugger değil. Yazılım dünyasında ayrı bir heyecan yaratan DeepCode ileride farklı programlama dilleri ve kuralları için de kullanılabilir hale gelecek. Öte yandan DeepCode teknolojisi geliştiricilerden de ilk izlenime göre yüksek not aldı.
Programlama alanında geliştirilmiş en iddialı yapay zeka destekli yazılımlardan birisi olduğu iddia edilen DeepCode hakkında daha fazla bilgi edinmek ve DeepCode dünyasına ilk adımınızı atmak için buraya tıklayın.